Quantcast
Channel: Redaksjonen, Author at Malviknytt
Viewing all 1344 articles
Browse latest View live

Nærmere drømmen med Drømmestipend

$
0
0

Under en konsert på ungdomshuset i Hommelvik sist torsdag fikk Silje Mathisen (19) overrakt Drømmestipendet som én av 100 mottakere i landet.

Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk tipping og hver kommune kan nominere en person eller gruppe innen hver av disse kategoriene : – Dans – Musikk – Skapende skriving – Teater – Visuell kunst – Annet.

Jublende glad for Drømmestipendet (foto: privat)

Jublende glad for Drømmestipendet (foto: privat)

– For meg så betyr det utrolig mye å få et slikt stipend. Det er en stor ære for meg å få denne anerkjennelsen.

– Det å vite at folk har sett det jeg holder på med, det jeg jobber for og har hørt meg og min drøm er et stort push. For å virkelig tørre å ta sjansen på å satse på drømmen og å tørre å tro på meg selv.

– Drømmestipendet er også en stor hjelp for meg økonomisk, i forhold til at ulike dansearrangementer som workshops og kurs koster, sier Silje.

Dansehøyskole fra høsten av.

Akkurat nå er Silje i innspurten ved danselinja på Trondheim katedralskole, hvor både eksamensforestilling og soloopptreden står for tur etter russetiden.

– Etter videregående pakker jeg kofferten og flytter til Oslo for å studere jazzdans og pedagogikk ved Norges dansehøyskole. Der skal jeg studere på en treåring bachelor som jeg virkelig ser frem til.

– I mellomtiden skal jeg forhåpentligvis ta kurs og delta på workshops og andre danserelaterte arrangementer. Resten får jeg nesten ta som det kommer sier den blide ungdommen.

– Jeg er uansett åpen for det meste, og får se hva tiden bringer. Man vet jo aldri hva som skjer i kunstens verden. Ikke alt kan planlegges. Jeg tror det å gå på høyskole blir en positiv og lærerik opplevelse. Der møter jeg dansere med samme mål og intensjoner som meg selv, noe som er svært motiverende.

– Forhåpentligvis blir det et godt miljø, med hardtarbeidende dansere som pusher hverandre. Noe jeg virkelig ser frem til, sier Silje.

 

The post Nærmere drømmen med Drømmestipend appeared first on Malviknytt.


Gir bort 10.000 av Skulderklapp-pengene

$
0
0

Organisasjonen Hockey Mot Kreft fikk flest stemmer og med det 60.000 kroner i Danske bank sin Skulderklappaksjon som ble avsluttet sist fredag.

Kroner 40.000 gikk til «Hjelp Oss å Hjelpe». En organisasjon som jobber for mennesker som har havnet litt utenfor samfunnet i Oslo.

På tredjeplass kom Iselin Stokke Monsen og den landsomfattende organisasjonen En Ny Vår som jobber for formålet å få en bredere forskning omkring krybbedød og dødfødsel.

Nå har styret i HMK vedtatt å gi denne Organisasjonen litt hjelp.

På sine hjemmesider skriver Hockey Mot Kreft at de har vedtatt at Iselin og En Ny Vår mottar 10.000,- av HMK sine premiepenger, for å fortsette sitt arbeide for familiene og barna som blir rammet av krybbedød og dødfødsler.

Les mer om Hockey Mot Kreft sitt skulderklapp her.

 

The post Gir bort 10.000 av Skulderklapp-pengene appeared first on Malviknytt.

Overhold helligdagsfreden

$
0
0

Er det ikke slik at dagen i dag, søndag og 1. pinsedag er fredelige dager?

– Her i vanligvis fredelige Danielstrøa har vi så langt overvært truckkjøring, kapping av jern og det er tydeligvis noen som sager ved.

Mens en vanlig «fastboende» ikke engang kan klippe plen.

Helligdagsfreden og høytider bør respekteres av alle etter mitt skjønn.

Hilsen beboer i Danielstrøa, som sitter ute å gjør et forsøk på å nyte søndagskaffen og freden.

(Innsenderen har bedt om å få være anonym (red. anm)

Les også:

Politiet minnet om helligdagsfred, Kristi himmelfartsdag.

The post Overhold helligdagsfreden appeared first on Malviknytt.

Disse krigsheltene hedres 17.mai

$
0
0

På nasjonaldagen 17.mai er det vanlig at vi her i landet hedrer de kvinner og menn som ofret sine liv, for land og folk under 2.verdenskrig.

Her i Malvik er det fire krigsminnesmerker som alle bekranses på nasjonaldagen.

Arnt Sæther (1899-1945)

IMG_6420Småbruker Arnt Sæther var med i Mil.Org og ble arrestert lille julaften i 1943 for våpentransport.

Han satt i fangenskap på Vollan, Falstad og Grini før han 24.juli i 1944 ble sent til Tyskland og de beryktede «Nacht- und Nebel» leirene.

Arnt Sæther døde i leiren «Vaihingen» utenfor Stutgart den 6.april i 1945.

Bautaen over Arnt Sæter står ved Verket i Mostadmark.

Bekransning av Arnt Sæthers bauta er 17.mai kl 13:30 ved Eli Brøset.

 

 

 

 

 

Jan Solberg (1920-1944)

Motstandsmannen og Fenriken Jan Solberg var fra Oslo og studerte ved Norges Tekniske Høgskole og kom etter Tysklands angrep mot Norge i 1940 inn i motstandsarbeid. Han måtte rømme til Sverige og kom derfra til Storbritannia, der han ble rekruttert til Special Operations Executive. Senere ble han overført til Secret Intelligence Service.

Minnestein over Jan Solberg (Foto: Malvik kommune)

Minnestein over Jan Solberg (Foto: Malvik kommune)

I mars 1944 ble han sendt til Norge på hemmelig oppdrag. Sammen med Johan Svedahl opererte han radiosenderen med kodenavn «Dag» i Trondheimsområdet. Målet var å drive etterretning mot tyske krigsskip i Trondheimsfjorden. Tyskerne peilet inn stasjonen i september 1944, og Solberg ble skutt av tyske soldater på Hasetkammen i Malvik kommune.

Solberg ble post mortem tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren. Han ble også posthumt hedret med den britiske King’s Commendation for Brave Conduct.

På stedet der han falt ble det i 1947 reist en minnestein med inskripsjon «Her falt Jan Solberg i kampen for frihet og rett. 11. sept. 1944». Jan Solbergs navn står også på minnetavlen ved over falne under andre verdenskrig i inngangspartiet til hovedbygget ved NTNU.

Minnesteinen på Hasetkammen over Jan Solberg er merket fra Piplegrimsleden mellom Bakken og Engan. Avstanden fra Engan er cirka 2 km.

Det er kransenedleggelse på Hasetkammen 17.mai kl 09.00 (vegen er åpen)

 

Odd Wullum (1911-1943)

I følge historien var det etter en Tysk domsavsigelse at det lyktes Wullum å rømme på en mirakuløs måte, men han kom ut for en samvittighetsløs angiver. Denne angiveren spilte et dobbeltspill da Wullum ble skutt i Hommelvik den 18. november 1943.

Den torturerte Odd Wullum hadde gjennomført en dramatisk flukt fra Vollan, og kom seg i dekning hos kjente i Trondheim. AltIMG_6430 ble ordnet for å få ham over til Sverige via Stjørdal. Sjåføren fikk imidlertid ødelagt bilen sin ved en kollisjon like før. Han forsøkte å få tak i en annen bil, men lyktes ikke. Han henvendte seg deretter til en mann som tilfeldig kjente en som visstnok drev med illegalt arbeid og dessuten disponerte bil. Denne angiveren var villig, og skulle kjøre Wullum til Stjørdal hvor han skulle smugles videre til Storlien i en godsvogn. De dro fra Trondheim ved 23 tiden den 18.november 1943 og i bilen var Wullum, to hjelpere og angiveren.

Odd Wullum lå skjult i bakrommet. Da de kjørte gjennom Hommelvik og opp Solbakken var det tett snøvær. Plutselig sto fullt av tyskere i kjørebanen, og de måtte stoppe bilen momentant. De ble kommandert ut og stilt opp på høyre side av veien med hendene i været.

Obersturmführer Beschen begynte å undersøke bilen. Han virket litt usikker. Hadde trolig ventet å finne to personer i baksete, slik angiveren hadde ønsket de skulle sitte da de forlot Trondheim. Enkelte hevder at Wullum lå i bagasjerommet, og skjøt Beschen i magen da sistnevnte åpnet lokket. Men i vitneavhør etter krigen kom det fram at Wullum kom ut av bilen på høyre side og derfra skjøt Beschen. I samme øyeblikk blir han selv skutt av tyskerne.

Bautaen over Odd Wullum fra Trondheim står i Solbakken ved fylkesveg 950. Bautaen har følgende tekst:

HER FALT FRIHETSKJEMPEN

ODD WULLUM

SKUTT UNDER KAMP

MOT GESTAPO 18-11-1943

TAPPER OG MODIG VAR DIN KAMP

INNTIL EN SVIKER FORRÅDTE DIG

REIST AV VENNER OG IDRETTSKAMERATER

Bekransning av Odd Wullums bauta i Solbakken er kl 09.00 17.mai.

 

De falnes bauta, Hommelvik kirke.

De Falnes Bauta

De Falnes Bauta

 

Samlebautaen ved Hommelvik kirke inneholder navnene på 9 personer fra Malvik som enten ble drept i krigshandlinger, døde på sjøen eller i tysk fangenskap under 2. verdenskrig.

Under navnene står følgende:

DE KUNNE BLITT I SIN HVERDAG
DE MAATTE GAA DE VAR KALT

REIST AV MALVIK KOMMUNE

 

Følgende navn står på bautaen:

Ole Søberg, (f.1920) fra Hommelvik – lettmatros på d/s Samlanes som ble sprengt av miner 13.mars 1941 ved Lizard Head i den engelske kanal.

Harald Søberg, (f.1922) fra Hommelvik – lemper om bord i d/s Freidig omkom ved forlis 7.februar 1944 ca 15 nautiske mil nord for Cape Wrath på reise mellom Aberdeen og Liverpool.

Otto Sorthe, (f.1918) fra Hommelvik – jungmann om bord på tankeren m/s Hidlefjord som ble bombet i St. George-kanalen på vei fra Bermuda til Barry Roads 1.april 1941.

Torleif Stav, (f.1906) fra Hommelvik – fyrbøter på d7s Tolosa som ble torpedert på tur fra Jamaica til Chester i USA 9.februar 1942.

Aksel Stokbak, (f.1894) fra Hommelvik – var eiendomsmegler og kurer i motstandsbevegelsen. Han ble arrestert i oktober 1942 og døde i august 1943 etter å ha vært fengslet på Misjonshotellet i Trondheim og på Falstad.

IMG_6428

Minnestein over Gunnar Skjønsby ved Hommelvik kirkegård

Gunnar Skjønsby, (f.1914) fra Hommelvik døde i kamp mot tyskerne i Gratangsbotn 25.april 1940.

Erling Wilhelm Grønberg, (f.1910) fra Hommelvik – maskinmann på panserskipet Norge som ble senka på havna i Narvik 9.april 1940.

Thor Elverum, (f.1913) fra Malvik – var med i motstandsbevegelsen og og omkom ved nyttår 1943 i Tydalsfjellene da han skulle lose flyktninger over til Sverige.

Arnt Sæther, (f.1899) fra Mostadmark – Var med i Mil.Org. og ble arrestert i desember 1943 for våpentransport. Han døde i leiren «Vaihingen» utenfor Stutgart den 6.april i 1945. En bauta over Arnt Sæter står ved Verket i Mostadmark.

17.mai kl 10.15 er det bekransning, musikk og tale ved De Falnes bauta og Johan Nygaardsvolds bauta av leder i Hommelvik AUF, Dina Venn Iversen.

 

 

Kilder: Wikipedia, Arkivverket, Malvik bygdebok og Malvik kommune

Bildeserie over alle minnesteinene:

Minnestein over Jan Solberg (Foto: Malvik kommune) Bauta over Arnt Sæther Odd Wullums bauta De Falnes Bauta Minnestein over Gunnars Skjønsby

 

 

The post Disse krigsheltene hedres 17.mai appeared first on Malviknytt.

Varierende vær 17.mai

$
0
0

17.mai er dagen for uteaktiviteter med tog, leker, is, pølser, for et festpyntet folk i dresser, drakter og bunader.

Nasjonaldagen i fjor bød på variabelt vær og temperatur noe også årets værmelding inneholder.

Nettstedet yr.no melder nordvestlig frisk bris på utsatte steder. Regnbyger, snøbyger over ca 400-600 moh, gløtt av sol.

image

The post Varierende vær 17.mai appeared first on Malviknytt.

Samler underskrifter for medbestemmelse

$
0
0

En gruppe naboer og venner på Vikhammer tar nå initiativet overfor kommunestyret i Malvik og samler inn underskrifter for å få en folkeavstemming om kommunesammenslåing.

De ønsker i utgangspunktet å reise et såkalt innbyggerinitiativ og må i første omgang samle inn 300 underskrifter.

Ønsker medbestemmelse

– Vi mener at en folkeavstemming er mest rettferdig og gir størst medbestemmelse, sier Monica Måsøval som har opprettet aksjonen på internett.

monica måsøval

Monica Måsøval (foto: privat)

– Vi har registrert at mange mener vi bør ha en folkeavstemming blant annet på facebooksiden «Ordet fritt i Malvik»

Underskriftene har de tenkt å overlevere til kommunen og fremme et forslag i kommunestyret.

– Får vi med over 300 underskrifter er det jo rart om ikke kommunestyret vil gå inn for å la folket bestemme dette, sier Monica.

Hun og initiativtakerne mener en folkeavstemming må være avgjørende og ikke rådgivende.

 

Fire alternativ

Før gjennomføringen av en folkeavstemming mener Monica Måsøval at de fire alternativene om kommunesammenslåing må utredes.

Flertallspolitikerne i Malvik Kommune (17 stk) har bestemt at våre 14 000 innbyggere ikke skal få avgi stemme vedrørende en eventuell kommunesammenslåing til tross for at det kom frem i Fylkesmannens lille innbygger-undersøkelse at 59 % var positiv til kommunesammenslåing, heter det på underskriftsaksjonens side.

– Rådmannens innstilling var å gå i forhandlinger med Trondheim. Kommunestyret har i stedet vedtatt at vi skal fortsette alene som egen kommune, skriver de.

– Vi ønsker å få gjennomført en folkeavstemning, hvor innbyggerne får 4 valg, forteller Monica.

a) Bestå som egen kommune
b) Slå sammen med Trondheim
c) Slå sammen med Stjørdal
d) Dele kommunen slik at Hommelvik går til Stjørdal og Vikhammer/Saksvik går til Trondheim.

Har loven på sin side

Kommunelovens § 39a sier dette om innbyggerinitiativ:

Innbyggerne i kommunen kan fremme forslag som gjelder kommunens virksomhet.

Kommunestyret plikter selv å ta stilling til forslaget dersom minst 2 prosent av innbyggerne står bak forslaget. Likevel er 300 underskrifter i kommunen alltid tilstrekkelig.

Kommunestyret skal ta stilling til forslaget senest 6 måneder etter at det er fremmet. Tidsfristen gjelder ikke dersom forslaget henvises til behandling i forbindelse med pågående plansak etter plan- og bygningsloven.

Initiativtakerne skal informeres om de avgjørelser som treffes og de tiltak som gjennomføres som følge av forslaget.
I samme valgperiode kan det ikke fremmes forslag dersom dette har samme innhold som et tidligere forslag fremmet etter denne bestemmelse, eller har samme innhold som en sak som er behandlet av kommunestyret eller fylkestinget i løpet av valgperioden.

Et forslag som er fremmet etter reglene i denne paragraf og som blir nedstemt i kommunestyret eller fylkestinget, kan ikke påklages med mindre dette følger av andre regler.

Her kan du signere på Innbyggerinitiativet.

 

The post Samler underskrifter for medbestemmelse appeared first on Malviknytt.

Vellykket salutt på Vikhammer

$
0
0

Den annonserte Kongesalutten fra Vikhammer ble avfyrt som planlagt og var vellykket.

Noen få personer hadde møtt opp på Vikhammerløkka for å bivåne avfyringen av de 21 skuddene i en slik salutt.

IMG_6442

Ny salutt blir avfyrt omtrent klokken 13:15 i dag.

Se video av salutten her:

 

The post Vellykket salutt på Vikhammer appeared first on Malviknytt.

17. mai = korps

$
0
0

I tradisjons tro og til stor glede, kom Hommelvik Musikkorps også i år til Smiskaret. Klokken var 07:50 og flere hadde stilt seg opp både på verandaer og på fortau. Ei kraftig regnskur møtte både de fremmøtte og korpset, men det så ikke ut til å affisere korpsets medlemmer noe særlig.

Fremst i korpset går alltid Tamburmajoren med sin tamburstokk og i Hommelvik Musikkorps er  det Harald Byberg som innehar denne rollen. Tamburmajoren skal kommandere og bruker eventuelt en fløyte til å gi ordre til korpset. En annen viktig oppgave for tamburmajoren er å stille opp korpset.

Norske musikkorps spiller en sentral rolle i feiringen av Norges grunnlovsdag 17. mai. I Norge ble det dannet amatørkorps for menn allerede på 1870-tallet. Hommelvik Musikkorps ble stiftet alt i 1920, nærmere bestemt 26. oktober 1920.

DSC_0020 Hommelvik Musikkorps Hommelvik Musikkorps Hommelvik Musikkorps

The post 17. mai = korps appeared first on Malviknytt.


17.maitog med god stemning på Vikhammeråsen

$
0
0

Det var god stemning og mange frammøtte både i toget og langs ruta når elevene ved Vikhameråsen Grendaskole og Barnehage og Planetringen Barnehage, gikk sitt tradisjonelle tog rundt Vikhammeråsen.

Først i toget gikk Vikhammer og Saksvik Skolekorps.

Se video under bildeserien:

Vikhammeråsen Grendaskole (9) Vikhammeråsen Grendaskole (14) Vikhammeråsen Grendaskole (17) Vikhammeråsen Grendaskole (20) Vikhammeråsen Grendaskole (24) Vikhammeråsen grendaskole (30) Vikhammeråsen grendaskole (31) Vikhammeråsen grendaskole (33) Vikhammeråsen grendaskole (34) Vikhammeråsen grendaskole (36)

The post 17.maitog med god stemning på Vikhammeråsen appeared first on Malviknytt.

Fullt trøkk på klubbhuset til HIL Fotball

$
0
0

Det var fullt hus og lang kø inne på klubbhuset til HIL Fotball.

Ola Morten Fuglem tar ansvar og koker kaffe.

Ola Morten Fuglem tar ansvar og koker kaffe.

Det er blitt en god tradisjon at jentene på juniorlaget til HIL Fotball åpner dørene, for å selge kaffe og kaker på 17. mai. Malviknytt tok turen innom i den mest travle perioden, men får slått av en liten prat med primus motor Ola Morten Fuglem.

– Det er fullt trøkk i en og en halv til to timer, sier Ola Morten Fuglem mens han ordner det slik at mer kaffe traktes.

På kjøkkenet står også Lea Eliasen, Victoria Chagas Stav, Karoline Kolberg og Emily McDonald. Dette er alle jenter som som spiller på juniorlaget og stiller gladelig opp for at laget skal kunne tjene seg litt ekstra penger.

Kakene er baket i god gammeldags dugnadsånd, av både foreldre og av jentene selv. Det var god stemning i klubbhuset og alle så ut til å kose seg med både kaker, brus og kaffe.

 

The post Fullt trøkk på klubbhuset til HIL Fotball appeared first on Malviknytt.

Første 17. mai som lensmann i Malvik

$
0
0

Det var en travel, men veldig smilende lensmann, Marit Helene Stigen Malviknytt slo av en prat med etter barnetoget i Hommelvik.

– Dette var kjempeartig og det er første gang jeg først i toget her i Malvik, forteller den nye lensmannen Marit Helene Stigen og legger til at det var et langt tog og det var ekstra artig at solen skinte.

Lensmann, Marit Helene Stigen var akkurat ferdig med den ærefulle jobben det er å gå fremst i 17. mai toget og dro rett til Vikhammer for å gå fremst også i det 17. maitoget.

The post Første 17. mai som lensmann i Malvik appeared first on Malviknytt.

Stortingsrepresentant holdt 17. mai-tale på hjemstedet

$
0
0

Stortingsrepresentant Lill Harriet Sandaune  holdt årets 17. mai-tale i Hommelvik.

Lill Harriet SandauneSandaune, som er en profilert politiker både her i Malvik, i fylket og på stortinget holdt dagens 17. mai tale i skolegården på Hommelvik Ungdomsskole. Malviknytt møtte en avslappet og og smilende Lill Harrit Sandaune i skolegården til ungdomsskolen og fikk en liten prat med henne.

– Dette er en stor ære og det er første gangen jeg skal holde en slik 17. mai tale, sier Lill Harriet Sandaune

Som stortingsrepresentant har Sandaune fått møte både Kailash Satyarti og Malala Yousafzai, som begge var Nobels fredsprisvinnere i 2014.

– Jeg var så heldig å få møte Malala og tenker på den uredde jenta kjemper for. Hun kjemper for ting vi tar for gitt og jeg ønsker å reflektere rundt dette, forteller Sandaune til Malviknytt, rett før hun skal entre scenene og holde sin forberedte tale og legger til at fred, frihet og demokrati, er verdier det er viktig å ta vare på.

I sin tale sa Lill Harriet Sandaune at Kailash Satyarti og Malala Yousafzai er to personer som har viet sine liv til kampen for fred, frihet og demokrati. Det var fantastisk å se det engasjementet og gnisten i øynene, til denne unge, modige jenta, som ble meningsløst skutt og angrepet av Taliban i oktober 2012. Hun gir håp til alle dem som ønsker fred, frihet og demokrati, og bidrar gjennom sitt arbeid og innsats til å fremme utdanning som en rettighet for alle. Hun er veldig tydelig i sitt budskap om at det er utdanning for alle, som er nøkkelen til å oppnå de verdiene som Norge er tuftet på. Hun er en viktig ung stemme, og et forbilde for oss alle.

Her kan du lese talen til stortingsrepresentant Lill Harriet Sandaune:

Kjære malvikinger, kjære alle sammen:

Gratulerer med dagen! Jeg er ydmyk og stolt over å bli spurt om det ærefulle oppdraget å holde 17. mai-talen her i hjemkommunen min Malvik, med bakgrunn i at jeg er valgt som folkets representant, både på lokalt og nasjonalt nivå. Takk for invitasjonen til å be meg tale, og en stor takk til 17. mai-komiteen og alle dem som gjør en flott innsats, på det som kanskje er den vakreste dagen i året. Vi har en 17. mai-komitè og andre frivillige som er basert på et norsk ord og norsk tradisjon, med bakgrunn i det norrøne ordet dugnadr. Dugnad, et ord som ble kåret til Norges nasjonalord i 2004, og som kjennetegner og løfter våre lokalsamfunn, landet over, slik at vi alle kan bidra og bli en del av fellesskapet.

I dag feirer vi altså at landets grunnlov er 202 år, en grunnlov som har de sentrale menneskerettighetene som bærebjelke. Norge var et fattig land i europeisk sammenheng, når arbeidet med den norske grunnloven startet våren 1814. Et arbeid som den gang var basert på de revolusjonære verdiene frihet, likhet og brorskap. Gradvis gjennom attenhundretallet dannet vi grunnlaget for den endelige uavhengigheten i 1905. Wergeland gjorde 17. mai til en folkefest, Trondheim hadde landets første 17. mai-tog i 1826, og Bjørnstjerne Bjørnson tok initiativ til det første barnetoget i Christiania i 1870. Og ikke minst, skrev den sangen som vi alle er så stolte av, Ja, vi elsker.

Men hva vil det si å være en nordmann? Det å være nordmann betyr at man har en samfunnskontrakt man skal fylle. Det må man gjøre med glede, slik man har bygget dette landet, gjennom mange generasjoner. Landet vårt sikrer hver enkelt av oss sin ytringsfrihet, sin trosfrihet, sin organisasjonsfrihet, rett til likebehandling og rett til trygghet og menneskeverd.

Dette er også dagen da vi skal minnes alle de som har kjempet for, og alle som har gitt sitt liv for disse verdiene. Vi er født inn i fred, frihet og demokrati – det er den største gaven vi nordmenn har. Vi må derfor huske å sette pris på dette. Ikke minst skal vi også huske på de som er, eller har vært på flukt, og ikke blitt født inn i de verdiene vi har i det norske samfunnet. Noen her er kanskje med på sin første 17. maifeiring, i dag, for øvrig den eneste dagen i året der vi som landets innbyggere samles offentlig for å feire. Vi skal gi alle en mulighet for å høre til, føle seg velkommen og gi muligheten til å utvikle sin egen identitet. Samtidig som vi også alltid skal verne om våre viktigste verdier, knyttet til fred, frihet og demokrati.

Min største opplevelse så langt, i jobben som stortingsrepresentant, var helt klart den dagen jeg fikk møte Nobels fredsprisvinnere for 2014, Kailash Satyarti og Malala Yousafzai. To personer som har viet sine liv til kampen for fred, frihet og demokrati. Det var fantastisk å se det engasjementet og gnisten i øynene, til denne unge, modige jenta, som ble meningsløst skutt og angrepet av Taliban i oktober 2012. Hun gir håp til alle dem som ønsker fred, frihet og demokrati, og bidrar gjennom sitt arbeid og innsats til å fremme utdanning som en rettighet for alle. Hun er veldig tydelig i sitt budskap om at det er utdanning for alle, som er nøkkelen til å oppnå de verdiene som Norge er tuftet på. Hun er en viktig ung stemme, og et forbilde for oss alle.

Jeg er så heldig at jeg nå er en av landets 169 stortingsrepresentanter og har arbeidsplassen min i landets historiske stortingsbygning, som i år kan feire 150 års-jubileum. Det er kanskje Norges mest karakteristiske bygning, med en blanding av en rekke stilarter, med inspirasjon fra mange land og tidsepoker. Dette var et bygg som ble til etter mye diskusjon og mange drakamper. Noe av det som gjorde bygningen populær var nettopp det at den ikke lignet noen andre parlamentsbygninger, og fikk et særpreg som landet vårt har for øvrig, og som også blir omtalt som annerledeslandet.

Mens de fleste parlamentsbygningene har salene «beskyttet» inne i sentrum av bygningen, plasserte arkitekten Langlet stortingssalen ut mot verden utenfor. Noe som den dag i dag er med på å understreke de nære båndene som er mellom folket, Stortinget, regjeringen og kongen. Det norske folkestyret er fortsatt vår styrke og 17. mai er vår nasjonale festdag, med barn og ungdom som det sentrale midtpunktet.

Kjære malvikinger, kjære alle sammen, ta vare på hverandre, nyt dagen, nyt friheten og takk for oppmerksomheten.

The post Stortingsrepresentant holdt 17. mai-tale på hjemstedet appeared first on Malviknytt.

Mange feiret 17.mai i Mostadmark

$
0
0

Grunnlovsdagen ble feiret etter tradisjonelt program i Mostadmark.

Ved bautaen over Arnt Sæther holdt Eli Brøseth tale og la ned krans før det var oppmarsj og tog fra Sneishaugan til Samfunnshuset.

Der var det salg av kaffe, brus og kaker, før det underholdning og sang av Ingrid Nyhus akkompagnert av Jon M. Skogstad.

Eva Lundemo holdt tale for dagen hvor hun blant annet snakket om den 202 år gamle Grunnloven.

– Selv om Grunnloven var startpunktet for det norske demokratiet, var den ikke demokratisk i dagens betydning av ordet. Kun et fåtall menn fikk stemmerett i 1814, og kvinner ble avstengt fra å delta ved valg.

– En av Grunnlovens fremste styrker er at den lever i pakt med samfunnsutviklingen. Den er vanskelig å endre, med den kan endres – og det er gjort over 300 ganger siden 1814. Grunnloven har i over 200 år gradvis blitt endret i takt med folkestyret fremvekst. Den symboliserer derfor både kontinuitet og fornyelse.

– Mostadmark har nok også endret seg i løpet av de siste 500 årene og jeg håper Mostadmark har endret seg og vil fortsette å endre seg i takt med dem som lever og bor her, sa Eva Lundemo.

Se video under bildeserien.

DSC_0008 DSC_0009 DSC_0023 DSC_0024 DSC_0039 DSC_0043 DSC_0046 DSC_0051

 

 

 

The post Mange feiret 17.mai i Mostadmark appeared first on Malviknytt.

Fest i småsurt vær

$
0
0

Feiringen av nasjonaldagen ble en fest til tross for kald vind og lav temperatur når 17.mai-toget gikk fra Malvik kirke til Vikhammer.

Hverken barn eller voksne så ut til å la seg plage nevneverdig av at værgudene ikke leverte det beste vårværet, men med vær og vind kan vi lite gjøre, som kjent.

Alle skolene og barnehagene i ytre del av kommunen dannet et langt tog sammen med lag og foreninger, ett kor og to korps.

Etter framkomst på Viksletta stadion var det en kort hilsen til 17.maitoget fra Maria Tronstad og Ingrid Restad Røflo, begge 13 år og skoleelever i 8.trinn ved Vikhammer ungdomsskole.

I Malvikhallen og Ytre Malvik samfunnshus var det mange ulike aktiviteter for lite og stor.

Tale for dagen var ved Joralf Halgunseth i Ytre Malvik Samfunnshus.

Se video under bildeserie:

IMG_6565 IMG_6554 IMG_6576 IMG_6579 IMG_6560 IMG_6563 IMG_6534 IMG_6567 IMG_6556 IMG_6533

 

The post Fest i småsurt vær appeared first on Malviknytt.

17. mai i Hommelvik – se bildeserien

$
0
0

Årets 17. maitog i Hommelvik gikk fra barneskolen og endte opp på ungdomsskolen, slik det gjør hvert år. Nytt av året, var at toget marsjerte rundt Helsetunet hvor dem foretar to stopp. Dette for at både junior- og seniorkorpset skulle få spilt for beboerne.

Hommelvik (3)

Det var artig å se at såpass mange hadde valgt å gå i tog og både barnehagene og skolene var veldig godt representert. Det var ekstra hyggelig å se at det tilsynelatende var flere norske flagg å se i toget enn hva det har vært tidligere og at toget var lengre enn det har vært på noen år.

 

 

På ungdomsskolen er det ulike aktiviteter som leker for ungene, salg av blant annet kaker, kaffe, brus, sukkerspinn og popcorn. Alle de fremmøtte ble ønsket velkommen av to av elevene ved skolen og Vika Melodika sang i kjent, sjarmerende  stil for de fremmøtte.

DSC_0024 DSC_0028

Stortingsrepresentant Lill Harriet Sandaune holdt tale for dagen og det var salg både inne i idrettsbygget og ute i skolegården.

Se alle bildene fra den flotte feiringen av 17. mai i Hommelvik:

Hommelvik sentrum (42) Hommelvik sentrum (33) Hommelvik sentrum (41) Hommelvik sentrum (15) Hommelvik (11) Hommelvik (14) Hommelvik (13) Hommelvik sentrum (37) DSC_0014 Hommelvik (6) DSC_0011 Hommelvik (15) Hommelvik sentrum (29) Hommelvik sentrum (34) Hommelvik sentrum (7) Hommelvik sentrum (16) Hommelvik sentrum (19) Hommelvik sentrum (31) DSC_0013 Hommelvik sentrum (28) Hommelvik sentrum (13) Hommelvik sentrum (12) Hommelvik sentrum (26) Hommelvik (10) Hommelvik sentrum (8) Hommelvik sentrum (11) Hommelvik sentrum (39) Hommelvik sentrum (32) Hommelvik (16) DSC_0017 DSC_0009 DSC_0012 Hommelvik (17) Hommelvik sentrum (14) Hommelvik sentrum (2) Hommelvik (3) Hommelvik sentrum (40) Hommelvik (1) Hommelvik sentrum (22) Hommelvik (9) DSC_0016 DSC_0013 Hommelvik (12) Hommelvik sentrum (13) Hommelvik (7) Hommelvik sentrum (20) DSC_0011 DSC_0009 Hommelvik sentrum (6) Hommelvik (19) Hommelvik sentrum (36) Hommelvik sentrum (10) Hommelvik sentrum (35) Hommelvik sentrum (12) DSC_0006 DSC_0007 Hommelvik sentrum (17) Hommelvik (5) DSC_0010 Hommelvik (18) Hommelvik sentrum (38) Hommelvik (2) DSC_0012 Hommelvik sentrum (25) DSC_0016 Hommelvik (4) Hommelvik sentrum (21) DSC_0032 DSC_0015 Hommelvik sentrum (23) Hommelvik sentrum (18) Hommelvik sentrum (24) Hommelvik sentrum (9) Hommelvik sentrum (30) DSC_0010 Hommelvik sentrum (1) DSC_0014 Hommelvik (8) Hommelvik sentrum (27)

 

 

 

 

The post 17. mai i Hommelvik – se bildeserien appeared first on Malviknytt.


Mange flott bunader

$
0
0

På en dag som 17. mai er det mange nydelige bunader å se og Malviknytt slo av en prat med noen av dem vi så.

DSC_0019

 

Rebeca Bigseth som står til venstre på bildet, har på seg Sunnmørsbunaden hun fikk til sin konfirmasjon. Hennes morfar er fra Møre, og hun syntes det gjorde det ekstra koselig å nettopp ha egen Sunnmørsbunad.

SUNNMØRSBUNADEN Ørskog er den som har fått størst utbredelse av bunadene fra Sunnmøre. Den kalles også «Märthabunaden» etter at kronprinsesse Märtha fikk en slik bunad i bryllupsgave i 1929. Stakk, liv forkle og veske er i sort eller mørk blått ullstoff. Det er broderi på liv, forkle og veske, mens det på stakken kan være bånd nede. Skjorten finnes i to varianter, begge er i hvit lin med hvitsømsbroderi. Capen er i samme stoff som bunaden. Det brukes hvitt/ forgylt sølv til bunaden. Strømpene skal være røde eller sorte.

Kilde: bunadrosen.no

Dilraj Kaur, i midten har på seg sin Rogalandsbunad. Denne har hun fått i gave fra sin mor og far. Dilraj er fra Stavanger og synes derfor det var rett å ha Rogalandsbunaden.

ROGALANDSBUNADEN finnes med 7 forskjellige typer mønster; Bjerkreim, Bokn, Erfjord, Frafjord, Jelsa, Løland og Tjelmland. Vi leverer Frafjord og Jelsa, samt Jelsa Tulipan. Stakken er i sort eller mørkeblå ulldrapé eller ulldamask. Forkle, sjal, veske og lue er i sort eller mørkeblå ulldrapé uavhengig av stoffet i stakken. Livet er i ulike kvaliteter av brokadelignende stoff i viskose eller silkedamask med brosjert mønster, og er kantet med fløyelsbånd og metallbånd. Forkle, sjal, veske og lue har broderi i friske eller duse farger. Capen er i ulldrapé med ståkrage og broderi bak på kragen, eller i ulldamask. Skjorten er i hvit lin med broderi på krage, langs halssplitt og på mansjetter. Det brukes oksidert eller hvitt sølv. Strømpene skal være sorte.

Kilde: bunadrosen.no

Victoria Sandnes har på seg sin Telemarkstakk som hun fikk til sin konfirmasjon. Hun forteller at hun ganske så langt ut, har slekt i Telemark og hadde valgt denne fordi hun syntes den var veldig fin.

BELTESTAKKEN er en av de mest populære bunadene i Norge. Mange velger denne bunaden uten å ha tilknytning til Telemark. Mye av grunnen er nok at man står veldig fritt til å velge ut farger på bånd, belte, skjorte, broderier etc. utifra hva man liker. Materialene til livet har stor variasjonsrikdom, og pyntes med broderier og bånd. Båndene og kantingen er som regel agramaner, silkebånd, metallbånd og fløyelsbånd. Stakken har vanligvis vidde på 4,5 meter, og er av tynt, sort ullstoff. Forkleet lages i ulike stoffkvaliteter; Ulldamask og silke er mye brukt, og det pyntes med broderier eller bånd. Flerfarget, grindvevde forklebånd er festet til linningen. Det brukes et bredt, brikkevevd belte i livet. Som hodeplagg brukes vippe. Mange bruker også fargerike silkeskjerf i halsen. Som ytterplagg brukes en sort jakke med broderier, eller sjal. Skjorten er i hvit lin med hvitsøm eller farget broderi, eller man kan bruke silkeskjorte. Som alternativ til vanlige bunadsko brukes dufsesko som er dekorert med utskåret overlær, maljer og lærdufser, eller snørestøvler/knappestøvler. Det brukes oksidert eller gammelforgylt sølv til denne bunaden.

Kilde: bunadrosen.no

 

 

DSC_0020

Mor og datter, Kjersti Ervik og Kristin Ervik Raaness (datter til venstre på bildet) hadde begge på seg sine bunader fra Sundfjord. Kristin er konfirmant i år og bunaden er derfor helt ny. Det er ekstra stas at både søster, mor og bestemor har samme bunad.

SUNNFJORDBUNADEN kom i produksjon på 1920-tallet. Den har stakk i sort ullstoff og liv i mørk grønt ullstoff. Livet er dekorert med grindvevde bånd. Det finnes flere forklær til bunaden, men den brukes også uten forkle. Skjorten er i hvit lin med broderier i enkel uttrekksøm og stavtagger. Det brukes oksidert sølv. Strømpene skal være sorte.

Kilde: bunadrosen.no

 

DSC_0023

Per Gustav Solem har på seg sin Sør Trønderbunad. På spørsmålet hvorfor han hadde gått til anskaffelse av bunad, var svaret ganske så sjarmerende.

– Mor ønsket at jeg skulle ha det, og hun kom da med et tilbud jeg ikke kunne avstå, forteller en stram kar i sin flotte bunad.

SØR-TRØNDER herrebunad ble lansert på starten av 1950- tallet, og har hatt noe ulik utforming. Jakken er lang med ståkrage, i sort eller mørkeblå klede eller vadmel. Den har stikninger på krage, sidelommer, framkant og splitt bak. Vesten er i stripet ullstoff med ståkrage. Nikkers i samme stoff som jakken. Den lukkes med en bred klaff foran. Skjorte i hvit lin med broderi, eller en enkel bomullskjorte. Det brukes hvite, mønsterstrikkede ullstrømper som holdes oppe av flerfargede hosebånd. Sølvet er oksidert.

Kilde: bunadrosen.no

The post Mange flott bunader appeared first on Malviknytt.

Politiske møter uke 20

$
0
0

Denne uken er det kun ett politisk møte i Malvik kommune.

Det er Utvalg for Helse- og velferd (HEVE) som møtes i formannskapssalen på rådhuset, torsdag 19.mai kl 09.00.

Referatsaker

  • Svar på forespørsel om ekstra turnusplass for fysioterapeut fra Malvik kommune
  • Innvilgelse av tilskudd til dagaktivitetsplasser for hjemmeboende personer med demens
  • Signert samarbeidsavtale og underliggende retningslinjer mellom St. Olavs hospital og kommunene i Sør-Trøndelag og samarbeidende kommuner
  • Turnusplass for fysioteraeputer 2016
  • Bekreftelse på mottatt tilskudd 2016 fra Malvik kommune – kommunalt rusarbeid 2016 kap 765 post 62
  • Samarbeidsavtale og underliggende retningslinjer mellom St. Olavs Hospital og kommunene i Sør-Trøndelag og samarbeidende kommuner
  • Signert interkommunal Vertskommuneavtale innen miljørettet helsevern
  • Rapportering antall personer med psykisk utviklingshemming pr. 01.01.16

Saker til behandling

  • Samhandlingsreformen – kort statusbeskrivelse for perioden 2012 – 2015
  • Betalingssatser innen helse/ velferd i Malvik kommune 2016 – sammenlignet med nabokommuner

Øvrig agenda

Møtetid: kl.09 – 12.00.

  • Kort informasjon om status omstillingsprosessen
  • Kort informasjon om Meld. St. 26 Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet

Les alle sakspapirene her.

The post Politiske møter uke 20 appeared first on Malviknytt.

Salgssjefen på plass

$
0
0

Røros- og Malviknytt har ansatt Bjørge Opland som salgssjef i de to nettavisene.

Bjørge bor i Trondheim og startet i jobben 2.mai. Han skal jobbe med utgangspunkt på Røros og vil være i Malvik å jobbe for Malviknytt minst en dag i uken. Han har flere års salgserfaring, og har jobbet med salg siden 1991.

– Jeg har jobbet med salg , profilering, markedsføring og relasjonsbygging, med brukbare resultater. Har jobbet innen næringslivet, industri, privat, idrett og landbruk, sier Bjørge Opland.

På fritiden er Bjørge en ivrig golfspiller om sommeren, og på vinterstid brukes fritiden på squash og treningsstudio.

Bjørge var på jakt etter nytt beite, så stillingsannonsen og  søkte på jobben.

Han har jobbet i tre uker og kommet godt i gang med jobben.

– Både Malvik og Røros er trivelige steder med trivelige folk. På Røros er Rørosnytt godt kjent og etablert, og jeg føler at jeg har fått god kontakt med dem jeg har truffet.

– I Malvik har jeg så langt bare vært en dag, men det blir spennende å jobbe videre og se hva jeg får til, sier Bjørge.

– Nå er vi veldig fornøyd med å ha fått på plass Bjørge som en del av teamet, sier daglig leder, Eirik Dalseg.

– Vi jobber hver dag med å utvikle oss og ønsker å skape så mange arbeidsplasser som mulig både på Røros og i Malvik. Bjørge er et viktig steg i videreutviklingen av nettavisene våre, sier Dalseg.

The post Salgssjefen på plass appeared first on Malviknytt.

Serverer soul på Rampa

$
0
0

Heftig, vakkert, glitter, glam og musikalsk fryd er sentrale stikkord når «Soulsister» har premiere på Cafe Rampa i Hommelvik torsdag 26.mai.

Idémaker, arrangør, regissør og primus motor Kristin Håkonsdatter Sjøberg har samlet en knippe kvinnelige vokalister og musikere til dette prosjektet og det blir det full trøkk av.

– I en scenesetting som blir helt unik, får publikum balsam for ørene og mat til sjelen, forteller Kristin.

Med et låtrepertoar bestående av klassikere og hits, udødeliggjort av internasjonalt kjente rock-, blues- og soulartister, vil damene invitere seg inn i sjela di med låter som Aretha Franklins «Think», Eurythmics «Sisters Are Doin’ It for Themselves» og Ella Fitzgeralds «Cry Me a River».

– Dette blir annerledes. Dette blir spektakulært. Dette blir glitter, glam, chamoagne, høye hæler og vakre kvinner som gir vakker musikk. En må våge å glitre litt på scenen, og damene våger å ta den «helt ut», sier Kristin Håkonsdatter Sjøberg.

Billettene er lagt ut på Cafe Rampa og kan bestilles/kjøpes der.

Se og hør en smakebit fra en øvelse her:

The post Serverer soul på Rampa appeared first on Malviknytt.

Et fotballtilbud som manglet

$
0
0

Hver tirsdag ettermiddag stiller Sverre Inge Ness opp på Merslag Arena i Hommelvik med fotballnett og treningsvester.

Da er det klart for samling i det nye treningstilbudet som Sverre Inge Ness og Hommelvik I.L. Fotball står bak.

– Dette er et tilbud til de som ikke er med på et fotballag av ulike årsaker, sier Sverre Inge Ness.

Da Malviknytt besøker treningsfeltet er det en 10-12 gutter og jenter i aksjon.

– Det blir på mange måter som å organisere de uorganiserte fotballtreningene som foregår. Her er det mange som har spilt fotball, andre som aldri har gjort det, men som kanskje har hatt lyst og så videre. Her er det plass til alle, sier den engasjerte idrettsildsjelen.

– Gjennom jobben min i en barnevernsinstitusjon og som trener i mange år, har jeg sett at tilbudet har manglet og at noen har falt utenfor selv om de har lyst til å trene fotball.

– Her blir det treningene og det sosiale som blir viktigst, ikke kamper og resultater. Vi skal i utgangspunktet ikke spille kamper, men kanskje dra til Storsjøcup å være supportere eller noe annet sosialt.

Et flott tilbud

En av de som var ivrig på treningsfeltet er Tor-Arne Viken (15).

DSC_0077– Jeg hadde gymtime da Sverre kom å spurte om jeg ville være med på dette. Og det passet meg midt i blinken da jeg alltid har vært mye her på banen og har vært med på fotball tidligere, forteller Tor-Arne.

– Men på grunn av en skade etter en ulykke på trampoline måtte jeg trene opp foten igjen, noe som tok tid.

– Nå synes jeg det er artig å være en av dem som også er god i fotball, sier en smilene Tor-Arne Viken før han løper ut på banen igjen.

 

The post Et fotballtilbud som manglet appeared first on Malviknytt.

Viewing all 1344 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>